Perustutkintokoulutus
LogoNet-verkosto tekee opetusyhteistyötä perustutkintokoulutuksessa. Yhteistyöllä taataan koulutusten riittävä yhdenmukaisuus, koska Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) myöntää oikeuden toimia laillistettuna puheterapeuttina vain tietynsisältöisestä logopedian koulutuksesta valmistuneelle maisterille. Opetusyhteistyön avulla lisätään koulutusten oppisisältöjen valinnaisuutta ja varmistetaan, että eri yliopistojen paras asiantuntemus saadaan kansallisesti kaikkien opiskelijoiden hyödyksi.

Tutustu logopedian perustutkintokoulutuksiin:
LogoNet-verkoston yliopistot järjestävät ja tarjoavat logopedian kursseja verkoston jäsenyliopistojen opiskelijoille. Jos olet logopedian pääaineopiskelija, voit hakea LogoNetin tarjoamille ristiinopiskeluna järjestettäville kursseille. Huomioithan hakiessasi kurssin ilmoittautumisajan sekä mahdolliset ennakkotietovaatimukset.
Tiedot tarjolla olevista kursseista:
Helsingin yliopisto:
Helsingin yliopisto järjestää lukuvuonna 2025-2026 seuraavat kaksi opintojaksoa:
LOGM-516 Sellistä koulun penkille? – Rikostaustaisten nuorten puheen, kielen ja kommunikaatiovaikeuksien tunnistaminen ja tukeminen
Laajuus: 5 op
Opetusperiodi: 3.periodi (Helsingin yliopiston opetusperiodit)
Vastuuopettaja: Seija Pekkala
Kiintiö muiden LogoNet-yliopistojen logopedian opiskelijoille: 10
Linkki opintojakson tietoihin: päivitetään syksyllä 2025
LOGM-520 Lukemisen ja kirjoittamisen häiriöiden kuntoutus ja arviointi
Laajuus: 5 op
Opetusperiodi: 4.periodi (Helsingin yliopiston opetusperiodit)
Vastuuopettaja: Paula Salmi
Kiintiö muiden LogoNet-yliopistojen logopedian opiskelijoille: 10
Linkki opintojakson tietoihin: päivitetään syksyllä 2025
Oulun yliopisto:
FH00CV03 Kuulovikaisten lasten kuntoutus, 1 op
Osaamistavoitteet: Opintojakson jälkeen opiskelija osaa analysoida kuulovikaisten lasten ja nuorten kommunikoinnin, kielen ja puheen häiriöiden sekä niiden kuntoutuksen erityispiirteitä. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa kuntoutusmenetelmiä puheterapeuttisessa kuntoutuksessa.
Sisältö: Kuulovikaisten ja kuulonäkövammaisten lasten ja nuorten kommunikoinnin, kielen ja puheen häiriöiden ja niiden kuntoutuksen erityispiirteet sekä kuntoutusmenetelmät.
Suoritustavat: Luennot ja kirjalliset oppimistehtävät. Kurssin vastuuopettaja määrittelee läsnäolovelvollisuuden. Kontaktiopetusta 16 h, itsenäistä työskentelyä 11 h.
Arviointiperusteet: Numeerisesti arvioitava oppimistehtävä.
Toteutustavat: Vaihtelevat opetus- ja opiskelumenetelmät.
Opettajat: Logopedian yliopisto-opettaja/-lehtori
Ajankohta: Kevätlukukausi, 2. opintovuosi
Tietotarjonta: Opintojakso kuuluu logopedian aineopintoihin. Opintojaksolle voivat osallistua vain logopedian pääaineopiskelijat.
Opetuksen kieli: suomi
Lisätietoja: Kurssilla käytössä Moodle-työtila.
Esitietovaatimukset
Logopedian perusopinnot, Lasten ja nuorten puhehäiriöt, Lasten ja nuorten kommunikaation ja kielen häiriöt, Korva- nenä- ja kurkkutaudit ja foniatria, Neurologia
HUOM! Kiintiö: 5 opiskelijaa
FH00DR04 Kuulovikaisten aikuisten kuntoutus, 1 op
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa analysoida kuulovikaisten aikuisten kommunikoinnin häiriöiden sekä niiden kuntoutuksen erityispiirteitä. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa kuntoutusmenetelmiä puheterapeuttisessa kuntoutuksessa.
Sisältö: Eriasteisesti kuulovikaisten aikuisten kommunikoinnin, kommunikointihäiriöiden ja niiden kuntoutuksen erityispiirteet sekä kuntoutusmenetelmät.
Suoritustavat: Opetus, kirjallisuuteen perehtyminen sekä kirjalliset oppimistehtävät. Kontaktiopetusta 14 h, itsenäistä työskentelyä 13 h.
Toteutustavat: Opetus toteutetaan etäopetuksena Oulun yliopiston logopedian tutkinto-ohjelmasta. Luento-opetuksessa on 80 % läsnäolovelvollisuus, harjoituksissa 100 %:n läsnäolovelvollisuus.
Oppimateriaalit: Opetusmateriaali ja opintojakson aikana sovittava kirjallisuus
Opettajat: Logopedian yliopisto-opettaja/-lehtori
Ajankohta: Syyslukukausi, 3. opintovuosi
Tarjontatieto: Opintojakso kuuluu logopedian aineopintoihin. Opintojaksolle voivat osallistua vain logopedian pääaineopiskelijat.
Esitietovaatimukset: Esitietovaatimuksena tai samanaikaisesti suoritettavana Korva-, nenä ja kurkkutaudit, ortodontia, foniatria -opintojakso.
HUOM! Kiintiö: 5 opiskelijaa
VOK.102 Oman äänen analyysi ja harjoittaminen
Laajuus: 5 op
Vastuuopettaja: Anne-Maria Laukkanen
Opetuskieli: suomi
Osaamistavoitteet: Opiskelija osaa analysoida omaa ja muiden puhetta ja ääntä kuulonvaraisesti, ymmärtää yleisimpien puheteknisten mittausten yhteydet kuultavissa olevaan, tuntee oman ääni-instrumenttinsa mahdollisuuksia, tunnistaa oman äänenkäyttönsä vahvuudet ja kehittämiskohteet, tuntee keskeisiä puheteknisiä harjoituksia ja niiden tavoitteita ja osaa kehittää äänenkäyttöään ja puheilmaisuaan harjoittein.
Sisältö: Luentanäytteiden äänitys, puhetekniset mittaukset, kuunteluanalyysi ja ääniharjoituksia.
Edeltävät opinnot: Suositeltu: VOK.101 Puhetekniikan ja äänenkäytön perusteet.
Suoritustapa: Osallistuminen opetukseen ja loppuraportti.
Arvostelu: Hyväksytty / hylätty.
Maksimiopiskelijamäärä: 2 opiskelijaa muista yliopistoista. Linkki opintojakson tietoihin: VOK.102: Oman äänen analyysi ja harjoittaminen | Tampereen korkeakouluyhteisö
VOK.301 Puhe ja ääni tieteellisen tutkimuksen kohteena
Laajuus: 5 op
Vastuuopettajat: Anne-Maria Laukkanen ja Nelly Penttilä
Opetuskieli: suomi
Osaamistavoitteet: Opiskelija osaa tallentaa ääni- ja puheaineistoa, annotoida akustisia näytteitä ja käyttää keskeisiä akustisia ja perkeptuaalisia puheen ja äänen tutkimusmenetelmiä. Opiskelija osaa etsiä tietoa alan tieteellisistä lehdistä ja laatia tutkimusportfolion opintojakson aikana tekemistään analyyseista.
Sisältö: Kurssilla perehdytään akustisen aineiston keräämiseen, käsittelyyn ja analysointiin.
Edeltävät opinnot: Suositellut VOK.101 ja VOK.102
Suoritustapa: Osallistuminen opetukseen ja harjoitustyö. Opintojakson voi myös suorittaa itsenäisesti moodle-alustan materiaalin pohjalta.
Arvostelu: Hyväksytty / hylätty.
Maksimiopiskelijamäärä: Ei kiintiötä – kaikki ennen ilmoittautumisajan päättymistä ilmoittautuneet pääsevät mukaan opintojaksolle. Linkki opintojakson tietoihin: VOK.301: Puhe ja ääni tieteellisen tutkimuksen kohteena | Tampereen korkeakouluyhteisö
VOK.202 Puheen ja äänen harjoitusmenetelmät
Laajuus: 5 op
Vastuuopettaja: Anne-Maria Laukkanen
Opetuskieli: suomi
Osaamistavoitteet: Opiskelija tuntee puheen ja äänen harjoittamisen keskeiset tavoitteet ja periaatteet, tuntee monipuolisesti erilaisia äänenkäytön, artikulaation ja puheilmaisun harjoitustapoja, osaa kehittää äänenkäyttöään ja puheilmaisuaan erilaisin harjoittein, osaa analysoida eri harjoitustapojen vaikutusperusteita tutkimuksien pohjalta, osaa tehdä ja ohjata ääniharjoituksia tarkoituksenmukaisesti ja selkeästi, osaa tuottaa ja voimistaa ääntä vaivattomasti ja tehokkaasti ja osaa käyttää ääni-instrumenttinsa variaatiomahdollisuuksia laaja-alaisesti.
Sisältö: Luento-opetusta, harjoituksia ja ohjattua itsenäistä työskentelyä yksilöllisten kehitystavoitteiden mukaisesti. Harjoitusten teon ja harjoittelun vaikutusten seurantaa äänitteiden ja akustisten mittausten avulla.
Edeltävät opinnot: Suositellut VOK.101 ja VOK.102
Suoritustapa: Osallistuminen opetukseen ja kirjallinen lopputehtävä.
Arvostelu: numeerinen 1–5
Maksimiopiskelijamäärä: 2 opiskelijaa muista yliopistoista. Linkki opintojakson tietoihin: VOK.202: Puheen ja äänen harjoitusmenetelmät | Tampereen korkeakouluyhteisö
Turun yliopisto:
Puheterapeuttina kuntoutuksen muuttuvassa kentässä
Opintojakson laajuus: 3 op
Vastuuopettajat: Ida Luotonen ja Pia Lindevall
Opetuskieli: suomi
Kiintiö muiden Logonet-yliopistojen opiskelijoille: 20 Opintojakson kuvaus: https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/LOGO3435/101810?period=2024-2027
Esitietovaatimukset: Kandidaatin tutkinto (väh. logopedian perus- ja aineopinnot)
Opintojakso sisältää opetusta, itseopiskeltavaa materiaalia ja ryhmätapaamisia.
Aikataulu
Itseopiskeltava materiaali 1
ke 5.11.2025 klo 12-14 Johdanto opintojaksoon, Pia & Ida
to 6.11.2025 klo 14-16 Kuntoutuksen filosofiaa, Pia
Itseopiskeltava materiaali 2, pienryhmän tapaaminen
ke 12.11.2025 klo 12-14 Kuntoutuskäsitykset, Pia
to 13.11.2025 klo 14-16 Ammatillinen resilienssi, Pia
Itseopiskeltava materiaali 3, pienryhmän tapaaminen
ke 19.11.2025 klo 12-14 Ammattieettinen osaaminen ja arvot I, Ida
to 20.11.2025 klo 14-16 Ammattieettinen osaaminen ja arvot II, Ida
Itseopiskeltava materiaali 4, pienryhmän tapaaminen
ke 26.11.2025 klo 12-14 Miten tasapainoilla puheterapeuttina terveydenhuollossa?, Paula
Pienryhmän tuotos
ke 10.12.2025 klo 12-14 Yhteenveto; Paula, Pia, Ida
Understanding Aphasia Research Improves Evidence-Based Practice
Tiedot suomeksi (see information in English below)
Opintojakson laajuus: 3-5 op (Opiskelija voi ilmoittaa kurssin alussa kumman laajuisena jakson haluaa suorittaa.)
Vastuuopettaja: Kati Renvall
Opetuskieli: Englanti jos mukana on sitä tarvitsevia ja muutoin suomi. Vastuuopettajalle pitää ilmoittaa erikseen, mikäli haluaa kielen olevan englanti (viimeistään kaksi viikkoa ennen kurssin alkua). Huom. Jotkut kurssityöt (oman tutkimuksen esittely ja/tai laadun arviointi) saattaa olla mahdollista tehdä myös ruotsiksi, vaikka kurssin luennot ja muu tapahtuisi suomeksi tai englanniksi. Yleisesti ottaen kurssilla kannustetaan osallistumaan ja käyttämään mahdollisuuksien mukaan itselle luontevaa kieltä.
Esitietovaatimukset: Tämä on syventävien opintojen tasoinen kurssi. Kurssille voivat osallistua vain logopedian pääaineopiskelijat, joilla on aiempaa tietoa afasiasta ja näyttöön perustuvan käytännön periaatteista. Tämä tarkoittaa sitä, että Turun yliopiston opiskelijan tulee olla suorittanut hankittujen neurologisten häiriöiden jatkumo (PSYLO1002, LOGO3162, LOGO3163) sekä ”LOGO3341 Kuinka lukea ja arvioida logopedian tieteellistä kirjallisuutta” ennen kurssia. Muista yliopistoista tulevien logopedian opiskelijoiden odotetaan hallitsevan vastaavat perustiedot. Mahdollisissa kysymyksissä, ota yhteyttä vastuuopettajaan (kati.renvall@utu.fi) hyvissä ajoin ennen ilmoittautumisajan päättymistä.
Kiintiö muiden LogoNet-yliopistojen logopedian opiskelijoille: 10
Opintojaksokuvaus/linkki opintojakson tietoihin: https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/LOGO3318/22191?period=2024-2027
Aikataulu: Tarkkoja aikataulutietoja ei vielä ole. Jakso on tarkoitus pitää maalis-huhtikuussa 2026, niin että alussa on tapaamisia viikon välein ja lopussa mahdollisesti kaksi kertaa viikossa riippuen opiskelijoiden määrästä ja siten opiskelijaesitysten läpikäyntiin tarvittavasta ajasta. Tapaamiskertoja on arviolta 8-12. Lisätietoja voi myöhemmin kysyä vastuuopettajalta (kati.renvall@utu.fi).
Course 2
Information in English
Name of the course: Understanding Aphasia Research Improves Evidence-Based Practice
Credits: 3-5 ECTS (In the beginning of the course, the students are asked whether they want to aim at 3 or 5 credits.)
Responsible teacher: Kati Renvall
Language of instruction: English if there are students who need it and Finnish otherwise. If you want the course to be taught in English, you must inform the teacher in charge at least two weeks before the course starts. Note: It might be possible to present at least some of the coursework (presentation of your own research and/or quality assessment) also in Swedish, even if the course lectures and other activities were in Finnish or English. In principle, students are encouraged to use languages that they feel easy about in different activities although for mutual understanding some course work might need to be in certain language.
Qualifications: This is an advanced level course. The course is only available for students majoring in speech pathology with shown prior knowledge of aphasia and principles of the evidence-based practice. This means that the students at the University of Turku need to have passed the acquired neurological disorders continuum (PSYLO1002, LOGO3162, LOGO3163) together with “LOGO3341 How to Read and Evaluate Research Literature in Speech Language Pathology” prior to the course. The speech-pathology students from other universities are expected have equivalent courses completed and expected to contact the teacher (kati.renvall@utu.fi) in case of any questions well ahead of the course start.
Quota for students from other LogoNet universities: 10
Course description/link to course information: https://opas.peppi.utu.fi/en/course/LOGO3318/22191?period=2024-2027
Timetable: No exact timetable information is available yet. The course is scheduled to run in March-April 2026 with meetings every week at the beginning and possibly twice a week at the end, depending on the number of students and thus the time needed for student presentations. The number of meetings is estimated to be between 8 and 12. For more information, please contact the teacher in charge (kati.renvall@utu.fi).
Huom!
Mikäli RIPA-ristiinopiskelupalvelu on käytössä opetusta järjestävässä yliopistossa, kurssille ilmoittautuminen tapahtuu sen kautta. Mikäli opetusta järjestävässä yliopistossa palvelu ei ole käytössä, opiskelijat ilmoittautuvat opintojaksolle kunkin opintoja tarjoavan yliopiston käytänteiden mukaisesti.
Tässä dokumentissa esitellään logopedian alan teoreettiset, kliiniset ja yleiset (geneeriset) osaamistavoitteet, jotka logopediaa pääaineenaan opiskelleen, laillistetun puheterapeutin pätevyyteen oikeuttavan filosofian maisterin tutkinnon suorittaneen tulee opintojensa aikana saavuttaa. Tavoitteet kuvaavat valmistuvan puheterapeutin osaamista, jota kehitetään ja syvennetään koko tulevan työuran ajan.
Neljä kuukautta kestävä kliininen päättöharjoittelu on keskeinen osa logopedian opintoja. Päättöharjoittelun arviointi pohjautuu valmistuvan puheterapeutin osaamistavoitteisiin. Arviointi tehdään sitä varten laaditulla valtakunnallisella arviointilomakkeella. Löydät arviointilomakkeen ja sen täyttöohjeen alta. Alle on koottu myös ohjevideoita, jotka auttavat ohjaajaa harjoittelun arvioinnissa.
Loppuharjoittelun arviointiohje
Loppuharjoittelun arviointilomake